Monstera deliciosa

De Monstera deliciosa die op een ongelukkige plek stond in het tuincentrum. Waarschijnlijk al meerdere malen tegen aan gereden want de binnenpot was kapot, een tak gebroken en meerdere grote bladeren geknakt. Ook was ‘ie als onderzetter gebruikt voor een andere plant. Toch was ik opslag verliefd en ik wist dat ik ‘m kon opknappen. De vriendelijke tuincentrummedewerkster die ik al vaker heb gezien op de kamerplantenafdeling zei ook dat ‘ie waarschijnlijk helemaal zou opleven met wat liefde en aandacht.

Goed, plan de campagne: nieuwe pot & schotel, mosstok, verse potgrond mix met kokosgrond en perliet.

In m’n eentje zo’n grote plant uit een pot krijgen is nog best een uitdaging. Half over mijn schouder gehangen, met de ene hand vastgehouden en met de ander de pot ‘kneden’ zodat ‘ie loskomt van de plant. Vervolgens de plant schuin op een doos gelegd zodat de bladeren niet op de grond zouden komen (en dus knakken), en zodat ik makkelijk bij de aarde, wortels en luchtwortels kon.

Ik heb alle aarde verwijderd en alle wortels die in elkaar waren verstrengeld of verkleefd voorzichtig losgehaald. Heerlijk ontspannend werkje vind ik dat. De drie stammen van elkaar gesepareerd zodat ik even goed kon bekijken wat ik eigenlijk in huis had gehaald.

In de ruime pot had ik al een laagje aardemix gedaan. Ik puzzelde de drie stammen weer in elkaar en zette ze in de pot. Met één hand wil ik ze allemaal kunnen vasthouden zodat ik er verder aarde in kon gooien. Ik vind het ook handig als ze op één punt samenkomen in verband met de mosstok waaraan ik ze verbind. Dus ook mosstok erin gestoken, zo manoeuvrerend tussen de stengels en de stammen. Handig om dit te doen als er geen aarde in zit zodat je er zicht op hebt dat je geen wortels beschadigt.

Zodra de plant vastzat aan de mosstok en ik het los kon laten, ging ik verder met de aarde erin doen. Goed drukken en voelen want soms zitten er plekken tussen wortels waar je niet zo makkelijk bij komt.

Daarna heb ik een afwasteiltje met water gepakt waar ik de plant in heb gezet zodat ‘ie lekker kon drinken via de onderkant. Toch een flinke laag opgedronken! Ondertussen had ik een sopje gemaakt met lauwwarm water, azijn, spiritus en groene zeep. En ik heb elk blad aan de boven,- en onderkant zorgvuldig schoongemaakt. Ook een heerlijk werkje om te doen. Dit is om eventuele beestjes te ontdoen en ook natuurlijk om je plant schoon te maken (en in mijn geval vind ik het fijn de plant ‘te leren kennen’ en te weten hoe ‘ie er exact uitziet).

Als laatst heb ik de luchtwortels afgeknipt tot op een lengte waarmee ik ze nog in de aarde kon steken ter ondersteuning.

Ik ben hartstikke blij met het resultaat en ik hoop dat ik ‘m een mooi huisje kan geven

Geplaatst door

❛𝚌𝚘𝚞𝚗𝚝 𝚢𝚘𝚞𝚛 𝚋𝚕𝚎𝚜𝚜𝚒𝚗𝚐𝚜❜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s