Recensie Kate Holden – Onder mijn huid

★★★☆☆

Kate Holden beschrijft in haar boek Onder Mijn Huid (In My Skin) haar ervaringen als heroïnejunkie en prostituee.

De combinatie van haar persoonlijkheid (die je leert kennen in haar jongere jaren), samen met the urge om bij een groep te passen (als ze adolescent is), zorgt ervoor dat ze aan de drugs gaat. Op een zeer levendige manier beschrijft ze het verrukkelijke gevoel wat heroïne door je lichaam geeft, hoe je er naar blijft snakken en hoe verschrikkelijk rottig je je voelt als je het niet hebt. Ook de energie die het kost om geld te regelen en drugs te scoren is een volledige uitputtingsslag. Het duurt dan ook niet lang voordat ze prostituee wordt.

Kate noemt zichzelf op straat (wat ze ‘op de baan’ noemt) Lucy. Ze werkt op straat om geld te verdienen om drugs te scoren. De mistroostige dagen, de koude, het regenachtige weer, de koplampen van de auto’s die in haar ogen schenen als er een potentiële klant voorbij reed; ze beschrijft het zo gedetailleerd dat je het gevoel als lezer krijgt dat je naast haar staat.

Met enige walging heb ik sommige stukken gelezen, wat overigens maar een fractie is van de walging die zij gevoeld moet hebben. Toch is er ook een glamourkant wat ze heel overtuigend beschrijft: de trotsheid waarmee ze haar lichaam heeft gepresenteerd in het bordeel waar ze later is gaan werken, de macht die ze voelde bij mannen, de gezellige momentjes met de meiden in de meidenkamer terwijl ze zichzelf mooi maakten voor de presentatie.

Niet alleen krijg je een inzicht in het leven op de straat, als junk, als straatprostituee, als bordeeldame, maar ook hoe Kate’s familie altijd een rol heeft gespeeld, hoe haar relaties verliepen en hoe haar tijd in de kliniek is geweest.

Wat onderscheidt Kate van andere dames die zich hebben begeven in de prostitutie en drugswereld? Kate is academisch opgeleid en dat is ook terug te zien in haar schrijfstijl, haar inzichten en haar taalgebruik.

Een aanrader om te lezen. Kan soms wel triggerend of langdradig zijn. Te bestellen bij bol.com

Foto is van haar website Kate Holden

Geplaatst door

❛𝚌𝚘𝚞𝚗𝚝 𝚢𝚘𝚞𝚛 𝚋𝚕𝚎𝚜𝚜𝚒𝚗𝚐𝚜❜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s