Dia de los Muertos

Je kent ze vast wel: de mooi geschminkte skulls, versierd met bloemen. Voor welke feestdag is dat? En waarom?

De Dag van de Doden! Op 2 november worden in Mexico, Latijns-Amerika, de VS en de Filipijnen de doden, je dierbaren, herdacht op een feestelijke manier. Denk aan slingers, taarten, confetti, geschminkte gezichten.

Carmen heeft de traditionele feestdag vanuit El Salvador mee naar Nederland genomen en zo vierden wij op 2 november de Dag van de Doden. Gezellig met muziek, een prachtige taart gemaakt door Baking Bunny (die je ook voorbij hebt zien komen bij de surprise party van m’n broertje) en leuke versieringen.

Als je het nog groter wil aanpakken, net zoals in de landen van herkomst, ga je met de hele familie naar de graven van je dierbaren toe. Je maakt deze schoon, zet ze vol met mooie bloemen en huurt een Mexicaanse band in om de nummers te spelen die je dierbaren mooi vonden!

Carmen legt het uit:

“Het geloof is dat we onze dierbaren eens per jaar op die dag herinneren met vreugde en liefde. Het is een soort familiereünie, een grote bijeenkomst van vrienden en familie. Vandaar ook de kleurrijke decoraties. De dierbaren mogen op die specifieke dag langskomen.
Naast de decoraties zijn er ook elementen met betekenissen die niet mogen ontbreken, zoals; bloemen om vreugde en liefde te herinneren. Kaarsen om ‘hen de weg te wijzen’, maar ook om de mooie momenten en ‘the light’ die ze in ons leven brachten op te halen. En eten vanwege de bijeenkomst en de viering, want wat is een feestje zonder eten? Sommige mensen koken zelfs het lievelingseten van their beloved ones.
Een belangrijk deel van de traditie is om de nieuwe generatie te leren waarom we dit vieren. Waarom het belangrijk is om familie en liefde te vieren en dat dat doorgaat na de dood. We zullen altijd voor onze overleden dierbaren zorgen, van ze houden, omdat ze een belangrijk deel van ons leven zijn geweest. En zolang we ze herinneren, blijven ze (voort)leven in ons hart.”

Doorgaans hebben mensen de neiging om de dood te associeren met skulls en het eng of duister te vinden. De geschminkte mooie skulls zijn een manier voor kinderen zodat zij er niet bang van zijn en om het gevoel van angst en duisternis weg te nemen. 

Fijn om van een trieste associatie een mooie, liefdevolle associatie te maken.

Geplaatst door

❛𝚌𝚘𝚞𝚗𝚝 𝚢𝚘𝚞𝚛 𝚋𝚕𝚎𝚜𝚜𝚒𝚗𝚐𝚜❜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s