Duurzamer

Duurzaamheid; het woord dat we ondertussen zó vaak horen. Wat betekent het eigenlijk? Volgens het CBS:

“Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoet komt aan de noden van het heden zonder de behoeftevoorziening van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Het gaat daarbij om meer dan alleen de zorg om het milieu. Een ontwikkeling is duurzaam als ook rekening wordt gehouden met economische, menselijke en sociale aspecten. Want niet alleen natuurlijke bronnen zijn schaars, ook een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken, maatschappelijk vertrouwen, machines en infrastructuur zijn niet onbeperkt aanwezig.”

Tegenwoordig wordt het woord ‘duurzaam’ veel gebruikt in het bedrijfsleven (denk aan schone energie) en in consumenten-land (denk aan bijv. duurzame kleding). Ik wil in deze tekst dieper ingaan op tweedehands en voorbeelden geven hoe je duurzamer kunt leven. In een andere blog zal ik voorbeelden geven van merken die duurzaam zijn.

Je kunt duurzame nieuwe producten kopen en daar erg lang mee doen. Of je kunt iets wat al bestaat een tweede leven geven, zodat het niet hoeft te worden weggegooid en er ook niet iets nieuws voor gemaakt hoeft te worden. Zelf was ik er niet van op de hoogte dat ik al vrij duurzaam leef, het is eigenlijk onbewust gegaan:

Weggeefwinkels
Op mijn 18e startte ik samen met mijn toenmalige vriend & wat huisgenootjes de eerste Weggeefwinkel in Zaandam. We hadden een deel van het kraakpand beschikbaar gesteld als weggeefwinkel en een ander deel als internetcafé. Elke zaterdag was het geopend. Mensen konden bij ons gratis (met name) kleding, servies, schoenen en andere spulletjes halen en ook brengen). Het doel was om mensen met een klein budget te helpen aan spullen die ze nodig hebben. En soms hoefde iemand ook niet per se iets ‘nodig’ te hebben om iets mee te nemen. Zolang het product een goed plekje kreeg was alles goed. In die tijd ben ik vintage kleding erg gaan waarderen en na een paar maanden bestond mijn gehele garderobekast daaruit.
Op mijn 20e heb ik ook veel in de tweede weggeefwinkel Baloe in Wormer gestaan. Het principe was in den beginselen dat je kon meenemen wat je nodig had. Totdat er mensen specifiek op zoek gingen naar merkkleding, zakken vol meenamen, en de week daarop weer kwamen. Zelfde verhaal. Wat er mee gedaan werd is niet geheel duidelijk. Sindsdien is het 5 gratis artikelen per persoon per week geworden. Ook best oke toch? Ondertussen zijn er veel weggeefwinkels door het hele land opgekomen. Zie hier een overzicht.

Anyways, weggeefwinkels zijn echt een mooi initiatief! Sommige tweedehandswinkels vragen een godsvermogen voor prullaria en bij de weggeefwinkels kunnen de minderbedeelden daar tenminste aan hun benodigdheden komen zonder hun beperkte budget aan te hoeven tasten.

Weggeefpagina’s op FB
Een ander mooi, laagdrempelig initiatief zijn de weggeefpagina’s op Facebook. Meestal kun je ze vinden onder “Gratis af te halen (plaatsnaam)” of “Weggeefpagina (plaatsnaam)”. Soms worden er ook spullen weggegeven op een “Vraag en Aanbod (plaatsnaam/postcode)”. Altijd handig om op te kijken als je iets nodig hebt of als je juist iets weg wil geven. Ik begrijp natuurlijk dat sommige producten nieuw gekocht worden, zoals ondergoed, sokken, beddengoed etcetera (bij deze producten zou je trouwens kunnen researchen of het wel duurzaam en fairtrade is gemaakt). Maar andere producten zoals eetkamerstoelen, kastjes, schilderijtjes, lampen, cd-spelers, spiegels, noem het maar op, is het daarbij nodig dat het nieuw is? Of is een knap schoon tweedehandsje ook goed genoeg?

Je kunt dus ook zelf spulletjes erop zetten. Iets waar jij vanaf wil, de waarde misschien niet meer van inziet, daar kun je een ander echt heel erg blij mee maken. Als je het veel gedoe vindt: je maakt een foto van het product dat je wegdoet en zet erbij dat het vandaag nog opgehaald moet worden. Hoppa. Lekker doorgeven die handel.

Kledingruil
Weer een ander initiatief is een kledingruil! Dat is eigenlijk zo leuk als een klein feestje! Bij een kledingruil is het wel handig als er een paar richtlijnen zijn.  Dit is hoe ik het deed bij mij thuis:

  • nodig vriendinnen uit (ong 6-10 pers.)
  • sorteer alles per categorie (denk aan: sieraadjes, schoenen, jurkjes, broeken)
  • iedereen neemt wat lekkers mee
  • na het startsein 3, 2, 1 mag iedereen tegelijk beginnen
  • je mag zoveel spulletjes pakken als je wil
  • nadat iedereen klaar is, na ongeveer een uur, laat je aan elkaar zien wat je hebt gescoord (superleuk, je krijgt te zien wie jouw kleding een nieuw leven geeft)
  • als de ‘voormalig eigenaar’ tóch haar kledingstuk terug wilt, mag dat. Het komt vrij vaak voor dat je toch geen afstand kan nemen als puntje bij paaltje komt.
  • alles wat er over is naar een goed doel (bijv Weggeefwinkel, Leger des Heils, tienermoeders opvanghuizen, voedselbank, Humanitas etc)

Wat ik hier zo mooi aan vind is dat je 1) geen nieuwe kleding hoeft te kopen, 2) je wel nieuwe artikelen in je kast krijgt, 3) anderen met jouw ‘oude’ kleding blij zijn en 4) dus duurzaam bezig bent.

Tijd om een kledingruilparty te organiseren!

Een paar interessante sustainability influencers: Alisson Simmonds, Romy Boomsma en Méla Krijger

Geplaatst door

❛𝚌𝚘𝚞𝚗𝚝 𝚢𝚘𝚞𝚛 𝚋𝚕𝚎𝚜𝚜𝚒𝚗𝚐𝚜❜

Een reactie op “Duurzamer

  1. Jaa, weggeefwinkels! 🙂 toen ik gekraakt in Haarlem woonde hielp ik ook wel eens mee in de weggeefwinkel (die een paar locaties heeft gehad, altijd gekraakte panden) en zelf met m’n huisgenoten een weggeefwinkel gehad toen we een kerk hadden gekraakt. Ik vond het altijd zo leuk, er kwamen ook zulke verschillende mensen op af! Leuk dat je hier wat over hebt geschreven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s