Bevallingsverhaal

Goed, bij deze mijn bevallingsverhaal. Ik vind het belangrijk om op te typen, maar misschien is het iets teveel informatie voor jullie. Daarom een kleine onderbreking in het geval van TMI (Too Much Information)

Rommelende weeën
Om 1.45 uur begonnen mijn weeën, maar wist niet zeker of het weeën waren. Rond 6.15 uur toch maar VK gebeld omdat ik in paniek raakte en die kwam om 8.30 uur langs. 1 CM ontsluiting, en werd gestript tot 3 CM. Ze zouden rond 12.30 uur terugkomen om te kijken of het iets had gedaan of dat mijn weeën weer waren weggezakt. Broertje en moeder kwamen langs (om me op te halen voor een afspraak die ik had staan voor een consult inleiding en CTG).

Ontsluitingsweeën
Weeën begonnen heftiger te worden. Moeder en broertje naar huis gestuurd. VK weer gebeld met of ik aub gelijk een ruggenprik kon krijgen, want ik hield het niet meer. Ze kwamen er gelijk aan. Dit was rond 10.00 uur. Ik werd helemaal gek van de weeën. Zo intens en scherp. Ik had geen goede ademhalingstechniek en was helemaal in paniek. Heb nog net de deur kunnen opendoen voor mijn tante, en vanaf dat moment heb ik eigenlijk alleen maar mijn ogen dicht gehad. Ze begon gelijk mijn rug te masseren gelukkig want ik had zware rugweeën. Ook leerde ze me een ademhalingstechniek die ik vanaf dat moment non-stop heb geprobeerd toe te passen en heeft geholpen de weeën op te vangen.

VK kwam langs, belde ziekenhuis voor ruggenprik, voelde dat ik 5 cm had. Rond 11.00 uur in het ziekenhuis geloof ik. Er moest eerst een CTG gemaakt worden voor baby’s hartslag (van een half uur!) voordat ruggenprik een optie was. Hartslag was niet goed te meten doordat ik zo bewoog.

Ben toen in een warm bad gegaan en dat hielp me te ontspannen. Ik wou nog steeds een ruggenprik maar wou wel weten hoe de stand van zaken was. Ik bleek al 8 cm te hebben dus wist dat ruggenprik geen optie meer was. Goed, situatie accepteren en realiseren dat je dik over de helft bent.

Vliezen werden gebroken in het bad en baby bleek te hebben gepoept in het vruchtwater. Snel weer op bed ivm CTG aansluiten. Gynaecologe werd erbij gehaald en ik hoorde opmerkingen over de ernst van de situatie etc, maar heb me er niks van aangetrokken.

Persweeën & bevalling
Mijn weeën waren ook veranderd van ontsluitingweeen in persweeën. Van scherpe intense weeën met pieken die je kan wegpuffen, naar stompe opbouwende weeën die oerkrachten en kreten in je oproept en waardoor je keihard wil persen. Ik maakte ook bewegingen met m’n lichaam erbij.

Op een gegeven moment mocht ik echt gaan persen (deed het stiekem al een paar keer een beetje). VK met hand erin, en voelde hoe het persen ging. Ik kreeg instructies over hoe en wat, en hoppa. Drukte de baby gelijk een stuk naar beneden, tot blijdschap van de VK. Andere gynaecoloog kwam er ook bij, wou ook voelen, deed iets waardoor ik volledig in de FIK stond, maar boeide niet. Baby’s hartslag was ook gedaald.

Ik durfde op een gegeven moment niet meer verder te persen. Voelde een soort blokkade, en ook omdat er wel 8 man in mijn kamer stond. Paar minuutjes moeilijk gedaan, toen mezelf streng toegesproken. Kom op Sas, dan scheur je maar uit. Beeld je maar in dat je baby eraan komt, ze moet eruit, maar dan moet je jezelf wel openstellen. Je kan dit. Je hebt 10 cm ontsluiting, ze kan erdoor heen. Het is nu aan jou, goed persen en vertrouwen dat het goed komt.

Ik voelde alsnog lichamelijk een soort blokkade en benoemde dit. Dit bleek de bocht te zijn waarbij de baby eerst naar achteren gaat voordat ze weer naar voren gaat.

Doorpersen. Ik hoorde “SAS ZE HEEFT ZWART HAAR, KIJK DAN!” Maar nog steeds had ik niet mijn ogen open gedaan haha. Al uren met mijn ogen dicht, bijna non stop. Toen voelde ik die ring of fire, maar eigenlijk had ik die al een tijdje. Ik besloot toch even te kijken. Een hoofdje! Met een draadje erop (CTG) en ik was zo intens gelukkig! Ik moest gelijk lachen. Ik dacht “Met de volgende perswee is ze er!!!”

Maar dat was niet zo.

Ik hoorde “Sas nu moet je goed luisteren naar de instructies. Bij de volgende perswee ga je NIET persen maar ademhalen” Ik snapte niet waarom, maar merkte wel dat er iets niet oke zat. Ik hoorde geen “Jaa daar is ze!”. Bleek dat ze een beetje vastzat met haar schouder en dat er aan gewrikt en gewroegd moest worden.

Toen werd ze op me gelegd. Het leek serieus alsof de hemel zich opende, de horizon breed werd, het lichter werd in de kamer en ALLE gevoelens van pijn waren meteen weg. Wauw. Van “dit is de ultieme hel, ik ga dood” naar “oh was dit het?”

De rest
Terwijl Ziggy op me lag, werd er lichtjes aan mijn buik gevoeld. De placenta moest er nog uit. Ze zeiden dat ik nog een keertje moest persen zoals net, en na twee keer was het er zo uit. Ik heb zelf de navelstreng doorgeknipt en de placenta nog bekeken. Heb geen knip gehad (doordat ik zo goed perste volgens de gynaecoloog, anders was het wel nodig geweest) en minimaal uitgescheurd. Ziggy’s APGAR score was 8, haar armpjes reageerden nog niet goed (omdat ze vast had gezeten), maar dat trok snel bij. Ze werd na een uur ook aan de borst gelegd en dat ging gelijk goed.

Ziekenhuisverblijf & thuiskomst
Ze heeft het ontzettend goed gedaan en ze is heel erg sterk. Ik kreeg allemaal complimenten van “wauw je was zo rustig” (ik voelde mezelf alleen maar in blinde paniek, maar goed) en “wat kun jij goed persen” en “wat een prachtige eerste bevalling”.

Twee dagen verbleven in het ziekenhuis omdat ik medicatie slik, en het was heerlijk om daar even te verblijven. Gelijk de eerste dag zelf gaan verschonen, voeden, temperaturen. Borstvoeding is goed op gang gekomen. We hebben daar vrij veel kraamvisite gehad en ik vond het heerlijk.

Het was een intense, heftige bevalling, maar ik ben oh-zo blij dat we het zo goed hebben gedaan.

Zo, hele verhaal gelezen? 🙂

Newborn

 

P.S. Ik heb tijdens mijn zwangerschap selfies gemaakt om de ontwikkeling vast te leggen. Klik!

Geplaatst door

❛𝚌𝚘𝚞𝚗𝚝 𝚢𝚘𝚞𝚛 𝚋𝚕𝚎𝚜𝚜𝚒𝚗𝚐𝚜❜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s